Türkiye’nin İlk Sosyal Bilimler Festivali: Sosyalfest Coşkusu Karabük Üniversitesinde Başladı
Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest, düzenlenen açılış töreni ile başladı.

Karabük Üniversitesinde yenilikçi ve sorun çözme odaklı yaklaşımlar içeren sosyal model tasarım yarışmaları, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak toplumsal sorunların çözümüne olan ilginin artırılması ve Türkiye’nin milli sosyal bilimler hamlesi vizyonu doğrultusunda düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest, gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

Teknoloji Fakültesi önünde halk oyunları gösterisi ile başlayan ve 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonunda gerçekleştirilen Sosyalfest açılış programına, Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Karabük Milletvekili Ali Keskinkılıç, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Ankara Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Zeki Şengil, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, Abdullah Gül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cengiz Yılmaz, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, Baro Başkanı Avukat Emrah Köklü, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Çepni, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Barış Demirci, Prof. Dr. Zafer Kurtaslan, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yücel Gelişli, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Hacı Bayram Bulgurlu, Ankara Üniversitesi Rektör Danışmanı Ümmet Artuç, Bartın Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Selçuk Gümüş, Abdullah Gül Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Yıldırım, Karabük İl Protokolü, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi partilerin temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“Türkiye Yüzyılı için harekete geç, Sosyalfest ile gelişime öncülük et” sloganıyla Karabük Üniversitesinde düzenlenen Sosyalfest, “Cumhuriyetimizin 100. yılına ve Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun olarak milli sosyal bilimler hamlesini” başlatmayı amaçlıyor.

Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlama heyecanıyla Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ikinci yüzyılına odaklanarak bilimde, teknolojide ve sosyal bilimlerde ilerlemeyi hedeflediklerini belirten Karabük Valisi Mustafa Yavuz, “Bu vizyonla ülkemizi daha güçlü, daha rekabetçi ve daha adil bir geleceğe taşımayı, sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz. Belirlediğimiz bu hedef doğrultusunda yol alırken 21. yüzyılın getirdiği teknolojik ve bilimsel gelişmelere Teknofest gibi dinamik etkinliklerle ve gençlerimizi geleceğin teknoloji liderleri olarak yetiştirme misyonumuzla ülkemizin dijital dönüşümüne çağa uygun olarak, hep birlikte hizmet ediyoruz. Öte yandan, Türkiye’nin yazılım, savunma sanayi ve uzay teknolojileri gibi alanlardaki dikkat çekici başarılarının, stratejik ortaklıkların oluşturulmasına zemin hazırlayarak ülkemizin küresel liderlik rolünü güçlendirdiği bilinciyle yine ülke olarak ve millet olarak hep birlikte hareket ediyoruz. Bugün bir a raya geldiğimiz bu önemli platformda Teknofestlerin yarattığı heyecan ve başarıyı, sosyal bilimler alanında da sağlayarak; milli muharip uçağımız ‘Kaan’ ile gökyüzüne bıraktığımız izin aynısını, milli sosyal bilimler hamlesi ‘Sosyalfest’ ile, milletimizin ve uluslararası camianın zihnine kazımayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in açılış programında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek organizasyona ev sahipliği yapmanın gururunu ve onurunu yaşadıklarını belirtti. Rektör Kırışık, aynı zamanda büyük bir heyecan ve coşku içinde olduklarını dile getirdi.

Rektör Kırışık, “Türkiye’de ve hatta dünyada ilk defa olduğunu düşündüğümüz bir organizasyonu yapmak, tarihi bir ana şahitlik etmeyi beraberinde getiriyor. Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarına yenilikçi çözümler getirecek, alternatif yaklaşımlar üretecek, medeniyetimizden, atalarımızdan aldığımız güçle tarihe yön verecek, geleceği şekillendirecek yeni bir sosyal bilimler şafağının ilk durağında bulunuyoruz” dedi.

Rektör Kırışık, “Biz medeniyetimizden, tarihimizden aldığımız güçle geçmişte yaptığımız gibi dünyayı yeniden yönetecek, dünyaya yeniden nizam verecek, sosyal modeller üretecek ve dünyaya yeni barış ufukları açacak, kardeşlik ufukları açacak, mağdurların ve mazlumların sesi olacak yeni bir dünyayı, Türkiye Yüzyılını oluşturmak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek için en önemli gücümüz sosyal modeller üretmekten geçiyor. İnsanların barış ve kardeşlik içerisinde yaşayabileceği sosyal modeller üreterek dünyayı yeniden bir barış adasına bir kardeşlik adasına dönüştürmek istiyoruz. Hedeflerimiz bunları kapsayacak nitelikte sosyal modelleri üretmekten geçiyor. Kendi kavramlarımızı üretebiliriz, kendi yeni yaklaşımlarımızı geliştirebiliriz, toplumumuza önderlik edecek, dünyanın sorunlarını çözecek, yeni fikirler, yeni yaklaşımlar geliştirebiliriz. Geçmişte yaptığımız bu başarıların çok daha iyilerini, çok daha güzellerini yapabilecek güçte ve kudrette bir milletiz ve bir devletiz. Bu amaçla yola çıktık ve bunu gerçekleştirmek için büyük bir gayret ve efor sarf ettik” diye konuştu.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Sosyal Bilimler Festivali’nin iki aşamadan oluştuğunu belirtti. İlk aşamanın yarışma boyutu olduğunu açıklayan Kırışık, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerinin danışmanlarıyla birlikte takımlar halinde üreteceği sosyal modellerin yarıştığını ifade etti. Rektör Kırışık, yarışma için 14 farklı tema belirlendiğini ve Türkiye çapında duyurular yapıldığını aktardı. Kırışık, bu yarışmanın Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilmesine ve sosyal model kavramının henüz yeterince bilinmemesine rağmen gençlerin, hocaların ve öğretmenlerin büyük ilgi gösterdiğini ve 3 bin 783 başvuru yapıldığını dile getirdi. Rektör Kırışık, bu yoğun ilginin, Türkiye’nin geleceği açısından büyük umut vaat ettiğini belirtti.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Sosyalfest sürecinin dinamik ve heyecan dolu olduğunu belirterek, katkıda bulunan herkesi ve personeli gönülden kutladı. Diğer üniversitelerin ve kurumların desteğinin önemine vurgu yaparak, 35 üniversite ile kurumsal iş birliği protokolleri imzaladıklarını dile getirdi. Bu iş birliğinde, bilime ve sosyal bilimlere verilen önemin görüldüğünü ifade eden Kırışık, paydaş üniversite rektörleri, kurumlar, belediyeler ve Türk Dil Kurumuna desteklerinden dolayı teşekkür etti. Rektör Kırışık, milli eğitim kurumlarının sürece verdiği desteğin önemine de değindi. Vali, İl Milli Eğitim Müdürü, kurum yöneticileri ve öğretmenlerin katkılarıyla güzel bir başvurunun, katılımın sağlandığını belirtti. Rektör Kırışık, KARDEMİR ile ilişkilerini geliştirmek istediklerini ve KARDEMİR’in platin sponsorluğunun festival için büyük bir gelişme olduğunu ifade etti. Kırışık, tüm sponsorlara teşekkür ederek, festivalin başarısında katkıları olan herkesi bir kez daha kutladı.

Rektör Kırışık, Sosyalfest’in hayal gücünü harekete geçirme amacını vurgulayarak, gençlerin hayal gücünü serbest bırakarak özgürce düşünme becerilerini geliştirmelerini istediklerini belirtti. Sosyalfest’in bu yolculuğu desteklediğini ve yeni sosyal modellerin üretilmesine katkı sağladığını ifade etti. Rektör Kırışık, bu kültürü yaymak ve desteklemek için üniversitelerin, kurumların, milletin ve devletin bir araya gelmesinin önemine değindi. Karabük Üniversitesi olarak birçok kurumun paydaşlığında bu başlangıcı gerçekleştirdiklerini ve bundan sonra daha da gelişmiş organizasyonlar yapmayı hedeflediklerini belirtti. Eylül ayında Ankara’da ikincisini gerçekleştirmeyi planladıklarını ve üçüncüsünü Türk dünyasında yapmayı istediklerini dile getirdi. Etkinlikte 400 standın bulunacağını, geniş bir sanat etkinliği ve 123 alan etkinliğinin yer alacağını aktaran Kırışık, dört adet Sosyalfest şarkısının da olduğunu ve bu şarkılarla gençlerin coşkusunu artırmayı amaçladıklarını söyledi. Katılımcıları Türkiye Yüzyılı vizyonuna sahip çıkmaya davet eden Kırışık, organizasyona katkılarından dolayı herkese teşekkür etti ve saygılarını sundu.

Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri Sosyalfest Yolunda açılış kurdelesini kesti.

Paydaş üniversiteler, akademik birimler, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları, öğrenci kulüpleri stantları ve etkinlikleri, 2-3 Mart’ta gün boyu Sosyalfest etkinlik alanında ziyaretçilere açık olacak. 50 gelişim atölyesinin de bulunduğu etkinlikler arasında, sergiler, şiir dinletileri, tiyatro gösterimleri, okçuluk etkinlikleri, kukla gösterileri, spor müsabakaları, söyleşiler, konferanslar, paneller, atölye çalışmaları ve sunumlar yer alacak. Ayrıca “Sizin Gözünüzden Sosyalfest” teması ile düzenlenen Fotomaraton Yarışmasında, tüm üniversite öğrencileri Sosyalfest süresince yapılacak yarışmalar, etkinlikler, söyleşiler, atölye çalışmaları olmak üzere tüm etkinlikleri takip ederek fotoğraflar çekecek.

Sosyal Model Tasarım Yarışmalarında finale kalan sosyal model tasarımları, stantlarda öğrenciler tarafından 2-3 Mart’ta Karabük Üniversitesi Sosyal Yaşam Merkezi’nde sunulacak. Ayrıca, Türkiye Yüzyılı Vizyonu Sosyal Model Tasarım Yarışmasında finale kalan öğrenciler ise 3 Mart’ta gerçekleştirilecek sunumların ardından belirlenecek.

Sosyalfest, 3 Mart’ta 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda düzenlenecek kapanış ve ödül töreni ile sona erecek.​​​​​​​